Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ny, nasjonal epledag!

Visste du at epledagen er flyttet? Nå feirer eplene dagen sin alltid siste tirsdag i september. Før var den nasjonale epledagen 17.oktober, men siden eplesesongen egentlig er litt på hell så sent i oktober har den fått en ny dag.

 

Norske epler i sesong

Høstsesongen i Norge betyr masse deilige, ferske og smakfulle norske råvarer  butikkene, og eplene er noe av det beste vi har. Har du smakt forskjellen på de røde importeplene vi får i butikken og på de norske eplene som bare kommer om høsten? Det er fordi vi har lange, lyse netter om sommeren, og et kaldt klima. Da får eplene godt med sol, og godt med tid til å utvikle mye god smak før de er ferdig modnet på treet. Prøv for eksempel norske epler i vaffelrøren! – Oppskrift på eplevafler

Å spise norske epler er ikke bare en deilig smaksopplevelse, det er også bra for kloden. Norske epler trenger vi ikke importere med fly og lastebil fra andre land, derfor sparer vi miljøet for forurensning under transport.

Utenfor eplesesongen på høsten får vi eplene våre fra Spania, Nederlang og av og til helt fra Afrika og New Zealand!

Epleforskning på eplesorter

I dag dyrkes det ca 15 ulike eplesorter i Norge, som Gravenstein, Discovery, Rød Prins, Åkerø og Aroma, men det finnes nesten 7000 ulike sorter epler i verden! Bare tenk så mange varianter av smak og konsistens vi kunne ha opplevd da!

En morsom aktivitet vi gjør i Matjungelen er å smake forskjell på ulike eplesorter og finne ut hvilken sort vi liker best. SFO på Gjernes skole på Voss gjorde dette forrige uke, til stor iver og glede blant barna. Etterpå ble det tilslørte bondepiker til dessert. Epleforskning man også gjøre hjemme på kjøkkenbenken,  og utfordre hverandre med blindtester og forsøke å kjenne igjen hvilken eplesort som hadde hvilken smak. Kanskje finner man familiens eplefavoritt?

Vi har gjort epleforskning mange ganger, med både voksne og barn. Og én ting har vi lagt spesielt merke til. Barna liker de sure eplene, mens de voksne liker de søte eplene. De voksne har også mange gode matminner fra da de smakte norske epler for første gang, eller fra epletreet de hadde i bestemors hage. Derfor liker de også ofte de eldre eplesortene som Gravenstein og Åkerø. Gode opplevelser når vi spiser mat er med på å gi oss gode minner, som igjen gjør at vi også liker noen typer mat ekstra godt.

Hvilken eplesort liker du best?

Flere matdager

17. januar: Grisens dag

6. februar: Samefolkets dag

14. februar: Valentinsdag

6.mars: Fiskens dag

22. mars: Verdens vanndag

25. mars: Den store vaffeldagen

1. juni: Verdens melkedag

2. lørdag i juni: Sjømatens dag

Siste tirsdag i september: Den norske epledagen

Siste onsdag i september: Verdens skolemelkdag

Siste torsdag i september: Fårikålens Festdag

4. oktober: Kanelbollens dag

2. fredag i oktober: Verdens eggdag

16. oktober: Verdens matvaredag

16. oktober: Verdens brøddag

23. oktober: Grøtdagen

31. oktober: Halloween

Siste fredag i oktober: Ostens dag

4. torsdag i november: Thanksgiving

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Rekordmange nye SFOer påmeldt i Matjungelen

Mills blir ny jungelpartner i Matjungelen!

Borge SFO dyrker poteter i bøtte

Dykk ned en splitter ny kunnskapsportal for SFO

Med mat som verktøy for rammeplanarbeidet

Matredderne på Gomalandet SFO

Slik går det med Jungelaksjonen

Ny rammeplan + Matjungelen = Sant

Matredding før ferien

Plastjakt med jungelbarna på Sannidal

Er ikke din SFO med i Matjungelen? 

Fortvil ikke – selv om dette er et prosjekt for noen utvalgte pilotskoler på Vestlandet  er målet å finne ut om Matjunglene kan bli et nasjonalt prosjekt, og da er det store muligheter for at flere kan finne veien inn i jungelen. Du kan uansett bruke oppskriftene på nettsiden, og lese nyttige tips og triks på Jungeltelegrafen underveis.

Har du lyst til å være med i Matjungelen? Meld din interesse!
Top