Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
forskjellige epler epledagen

Den store epledagen

Hurra for epledagen!

Mens høstmørket senker seg, bugner trærne av røde, grønne og gule smaksbomber. Alle disse fantastiske norske eplene fortjener en ordentlig feiring, og derfor har de fått sin helt egen dag. Siste tirsdag i september er det nemlig duket for den nasjonale epledagen.

Norske epler i sesong

Høsten byr på masse deilige, ferske og smakfulle norske råvarer, og eplene er noe av det aller beste vi finner i butikkene på denne tiden. Har du smakt forskjellen på de røde importeplene vi får i butikken og på de norske eplene som bare kommer om høsten? Fordi de importerte eplene har reist så langt, og gjerne blitt liggende lenge på lager, er de ofte nokså smakløse. De norske sesongeplene, derimot, er bittesmå fyrverkeri av smak! Det er fordi vi har lange, lyse netter om sommeren, og et kaldt klima. Da får eplene godt med sol, og godt med tid til å utvikle mye god smak før de er ferdig modnet på treet.

Kult med kortreist

Utenfor eplesesongen kommer eplene i butikken ofte langveis fra. De har gjerne reist fra Nederland eller fra Spania – og av og til kommer de hele veien fra Afrika eller New Zealand! Derfor er det ekstra stas når de lokale eplene begynner å dukke opp i butikken. Kanskje de kommer fra en fruktgård ikke så langt fra der du bor?

Les intervjuet med fruktbonden Arita fra Åkre Gård her. Nederst i artikkelen kan du også se en video fra da Jungelbarna var på besøk hos Arita.

Eksperimentér med epler!

Når det blir skikkelig gufsete høstvær ute, er det ekstra hyggelig å stå på kjøkkenet og lage god mat. Og epleoverfloden om høsten er en perfekt anledning til å prøve noen nye oppskrifter med epler. Mulighetene er nærmest uendelige – eplekake, eplejuice, eplemuffins, eplechips… Kanskje du har lyst til å finne på en oppskrift helt selv? Ellers kan du prøve noen av våre oppskrifter, for eksempel eplevafler eller eplegrøt!

Forsk på eplesorter!

I dag dyrkes det omtrent 15 ulike eplesorter i Norge – som Gravenstein, Discovery, Rød Prins, Åkerø og Aroma. Men visste du at det finnes nesten 7000 ulike sorter epler i verden? Bare tenk så mange varianter av smak og konsistens det finnes der ute!

En morsom aktivitet vi gjør i Matjungelen er å smake forskjell på ulike eplesorter og finne ut hvilken sort vi liker best. Epleforskning man også gjøre hjemme på kjøkkenbenken, og utfordre hverandre med blindtester og forsøke å kjenne igjen hvilken eplesort som hadde hvilken smak. Kanskje finner man familiens eplefavoritt?

Her finner du aktivitetsopplegget for epleforskning i Matjungelen.

Barn

Mat og minner

Vi har gjort epleforskning mange ganger, med både voksne og barn. Og én ting har vi lagt spesielt merke til. Barna liker de sure eplene, mens de voksne liker de søte eplene. De voksne har også mange gode matminner fra da de smakte norske epler for første gang, eller fra epletreet de hadde i bestemors hage. Derfor liker de også ofte de eldre eplesortene som Gravenstein og Åkerø. Gode opplevelser når vi spiser mat er med på å gi oss gode minner, som igjen gjør at vi også liker noen typer mat ekstra godt.

Hvilken eplesort liker du best?

Flere matdager
17. januar: Grisens dag
6.mars: Fiskens dag
22. mars: Verdens vanndag
25. mars: Den store vaffeldagen
1. juni: Verdens melkedag
2. lørdag i juni: Sjømatens dag
Siste tirsdag i september: Den norske epledagen
Siste onsdag i september: Verdens skolemelkdag
Siste torsdag i september: Fårikålens Festdag
4. oktober: Kanelbollens dag
2. fredag i oktober: Verdens eggdag
16. oktober: Verdens matvaredag
16. oktober: Verdens brøddag
23. oktober: Grøtdagen
31. oktober: Halloween
Siste fredag i oktober: Ostens dag
4. torsdag i november: Thanksgiving

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Hvordan skape gode generasjonsmøter gjennom mat?

Generasjonsmøter skaper begeistring, fellesskap og læring. Vi har tatt en prat med organisasjonen Livsglede for Eldre om hvordan de bruker Matjungelen i sine aktiviteter.

Ukemenyer til vintersesongen

Vintersesongen er her og det begynner å bli mørkt og kaldt ute, men like vel er det faktisk noen norske råvarer som er i sesong nå! Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.  Vinter på menyen hele uka Selv ...

Ukemenyer for høstsesongen

I høstsesongen er det mange norske råvarer som høstes inn. Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.  Høst på menyen hele uka Norske råvarer i sesong er både fargerike, ferske og fristende. Å velge råvarer som er i sesong ...

Top