Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kom i gang med bærekraftig mat på SFO

Maten vi spiser påvirker ikke bare kroppen og helsen vår, den påvirker også kloden. Matvalgene dere tar i SFO-hverdagen har betydning for klima og miljø – men også for barnas forståelse av hva som er gode matvalg for kroppen og kloden. Så hvordan kan vi bli mer bærekraftig på SFO? 

Matproduksjon står for en stor del av klimagassutslippene som bidrar til global oppvarming. Å spise mer bærekraftig er en del av løsningen, og heldigvis er ofte næringsrik mat også bærekraftig mat. Dermed kommer vi langt ved å følge de nasjonale kostrådene. Å begrense mengden rødt kjøtt, salt og sukker og spise mer av frukt og grønt, grove kornprodukter og fisk er generelt bra for både kroppen og kloden. Men hva mer?

Bli matreddere!

Av all maten som produseres i verden, så blir nesten 1/3 kastet. Se, lukt og smak før dere kaster mat som nærmer seg utløpsdato. Øv på å kjøpe inn og tilberede mat i passe mengder, slik at den blir spist opp. Blir det likevel rester? Lag en restefest! Grøtrester kan f.eks bli til lapper og oppskåret frukt kan gå i en smoothie.

Flere gode matreddetips

Ut på tur, med engangsplast på lur?

Plastemballasje på avveie er ikke bra for naturen og brytes ikke ned. Det kan bli tungt å bære med seg skjeer og gafler av metall til alle på tur, men hva med å fordele litt i hver sekk? Bruker dere mye engangsplast når dere er på SFO også? Er det noe av dette som kan byttes ut? 

Havregrot-med-frukt-og-bar-FG-05564_500

Velg lokal mat i sesong

Hvis det er mulig, velg lokal mat når det er i sesong her i Norge. Når vi spiser etter årstidene begrenser vi energikrevende dyrking i drivhus og CO2-utslipp fra transport. Sesongmat smaker godt og gir variasjon i kostholdet gjennom året. 

Matjungelens sesongkalender

Stikk finger’n i jorda!

Prøv å dyrke noe selv på SFO. Så frø og se det spire og gro! Eller kanskje dere kan dra på besøk til noen som produserer mat? Det er viktig å forstå verdien av maten og hvor den kommer fra, og kunnskap kan skape en sterkere tilknytning til både maten og naturen. 

Fra jord til bord

Gutt spsier eple_canva

Og til slutt – la også barna få komme med sine forslag til hvordan dere kan ta gode og bærekraftige matvalg på SFO. Kanskje kommer dere på noe lurt sammen?

Mer om bærekraft

Hva er bærekraft? – Denne filmen fra FN-sambandet kan være fin å se sammen med barna 

Månedens tema – Bærekraftig mat

Bærekraftige matvalg på SFO – Webinar med Eva Rustad de Brisis fra Helsedirektoratet

Top