Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Gutt som fisker

Ta jungelbarna med på fisketur

Å fiske er en spennende aktivitet for store og små. Gleden over å få en fisk på kroken er stor selv om fisken kanskje er bitteliten. Hvis dere ikke har fisket før kan det være litt skummelt å komme i gang, men det viktigste å huske på er at det ikke trenger å være så avansert den første gangen. Begynn med en liten tur og litt snøre med agn på. Det er ikke så mye som skal til.

Hva trenger man for å komme i gang?

  • Fiskestang – Hvis dere ikke har fiskestang fra før kan dere finne dem for en billig penge på sportsbutikken. Det går også fint an å låne av noen dere kjenner, eller fra Bua som har tilbud mange steder i Norge.
  • Sluk eller agn – En sluk er enkelt å fiske med og lett å få tak i, men det kan også være gøy å fiske med agn og duppe. Da kan dere følge med på duppen, og det blir ekstra spennende å se om fisken biter. Agnet kan være en meitemark dere graver opp fra jorden eller en brødbit.
  • Kniv – En kniv er kjekk å ha med til å kutte snøret. Den trenger dere også hvis dere får fisk og har tenkt å spise den.

Andre morsomme ting å ha med er en håv, sil, bøtte og kanskje et forstørrelsesglass? Det er masse spennende å utforske langs vannkanten om barna skulle bli utålmodig. 

Hvor kan man fiske?

I sjøen kan alle fiske fritt både fra båt og fra land, her kan det også være stor sjanse for å få fisk. Hvis dere skal fiske i ferskvann har alle barn under 16 år lov å fiske på de fleste steder fra 1. januar til 20. august. Nettsiden mittfiske.no har en veldig fin søkefunksjon hvor dere kan finne gode fiskemuligheter i nærheten. Når dere kommer til fiskestedet er det bare å hive snøret uti. Fisker dere med sluk kan dere øve på å kaste og sveive inn. La gjerne barna få prøve selv. 

Hva skal man gjøre hvis fisken biter?

Ta fisken forsiktig av kroken og slippe den ut igjen, eller avliv den hvis dere vil spise den. Den beste måten å avlive fisken på er å gi den et slag i hodet og så kutte gjellebuen med en skarp kniv. Husk at hvis fisken er liten er det best å slippe den ut igjen, slik at den kan vokse seg stor til neste gang dere kommer. Noen fisker må slippes ut igjen dersom de er under en bestemt størrelse. 

Det smaker ekstra godt med fisk som dere har fisket selv, og det kan være en fin opplevelse for barna å kjenne på følelsen av fiske sin egen middag. Stek den på pannen med litt salt og pepper, lag en deilig fiskesuppe, eller kanskje dere vil prøve en ny vri på fredagstacoen?

Ha gjerne med primus i sekken hvis dere har mulighet til å tilberede fisken med en gang. Hvis ikke kan dere ta den med hjem til middag eller fryse ned om dere vil spare den til en annen dag.

Så, er dere klar for fisketur? Del gjerne bilder med #matjungelen sånn at vi kan se hvordan det går.

Mer om fisking:

Miljødirektoratet – Hvor kan jeg fiske?

Mittfiske.no har masse god informasjon til dere som vil komme i gang med fisking

Mattilsynet – Hvor stor må fisken være for å spise den? Hvordan bør vi avlive fisken?

Top