Fisk og sjømat er godt for kroppen og kloden, men hvordan få inn nok fisk og sjømat i smøremåltidet i SFO? Fisk er nemlig ikke bare middagsmat – fisk kan også fint spises som plukkemat, pålegg på skiva, rulles i wraps, eller blandes til en deilig påleggssalat. Bare se her!
Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO
Hva har sjømaten og sola til felles?
Kostrådene oppfordrer oss til å spise fisk og fiskeprodukter som en del av et variert kosthold, gjerne 2-3 middager i uken, eller som pålegg. Små barnekropper vokser raskt og trenger jevn tilførsel av næringsstoffer som bidrar til vekst og utvikling. Sjømat inneholder mange viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger, som blant annet vitamin D og jod. Det er få kilder til disse næringsstoffene i kostholdet vårt, og derfor er det ikke alltid enkelt å få i seg nok via maten vi spiser. Men visste du at når sollyset treffer huden vår, danner kroppen vitamin D selv? I Norge er det imidlertid for lite sol i vintermånedene, derfor er det ekstra lurt å få i seg andre kilder til vitamin D på denne tiden av året. Da er fet fisk og egg blant de beste kildene.
La barna lage plukke-lunsj til smøremåltidet
Synes barna det er skummelt å smake på nye matvarer? Når vi tar barna med på matlagingen er det større sannsynlighet for at de også tør å smake på maten de har laget etterpå. De minste barna kan også være litt skeptiske til retter med mange smaker eller ingredienser blandet sammen. Da kan en plukketallerken være et godt alternativ, for å få mer fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO. Her kan de selv plukke og mikse blant ulike råvarer. Barna kan for eksempel dele fiskekaker i biter og sette fram som plukkemat sammen med biter av epler, agurk og paprika. Så enkelt kan dere lage god og råvarebasert plukk-tallerken med fisk og grønt. Visste du forresten at barn spiser mer frukt og grønt når det serveres ferdig oppkuttet?
Fisk i mellom
Hva med å variere med en fiskeburger til lunsj? Legg en fiskekake eller fiskeburger mellom to grovbrødskiver sammen med litt rømme og en tomatskive, og vipps har dere en slags forenklet fiskeburger til lunsj. Blir det litt for høyt å gape over? Skjær fiskekakene i to på langs, så blir det lettere å spise. Velg gjerne en fiskekake med høyt innhold av fisk og lavt innhold av salt. De fleste fiskekaker er forhåndsstekte og kan derfor spises kalde rett fra pakken! Det er genialt i et travelt smøremåltid.
Fisk på pinne
Fiskekaker kan brukes til så mangt – hva med å tre de på spyd? Dersom dere har litt ekstra tid en dag eller er på utkikk etter et alternativ og spennende rett som også kan serveres f.eks rundt en bålpanne, kan dere teste disse supergode fiskekakespydene med eple og karrimajones Disse er populære for barna – både å lage de og spise de! Og de kan fint spises kalde.
Smøremykt og smakfullt til smøremåltidet på SFO
Påleggene til smøremåltidene blir ofte gjengangere. Og det er ingenting feil i det, men det er også gøy å utforske nye smaker. Prøv vår smaksrike spicy tunfiskrøre eller en herlig påleggssalat med laks og urter. Begge deler kan oppbevares i lufttett glass og er super til å smøre på skiver, knekkebrød eller lomper. Et ypperlig grep for å inkludere fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO.
Utforsk røkte smaker med kaviar og røkelaks
Både røkelaks og kaviar er ganske sterke smaker å vende seg til, og passer godt sammen med en mild smak fra for eksempel egg, eggerøre, ost, kremost eller majones. Kok noen egg dagen før, eller mens barna er ute og lufter seg, så har dere en påleggskombo proppfullt med næring klart til smøremåltidet. Smør litt kaviar på skiva og legg på noen skiver egg og agurk på toppen. Med kaviar i bunn, sitter eggene bedre på skiva også. Røkelaks er et annet alternativ, som også har ganske sterk smak. Den passer ypperlig sammen med egg, eller til å rulle inn i ei lompe sammen med litt kremost.
10 ting du kanskje ikke visste om kaviar (mills.no)
Og du – når barn (og voksne) koser seg med maten, kan det fort bli litt søl, uansett pålegg. Ha vaskekluter eller tørkerull lett tilgjengelig ved smøremåltidet, så gjør det ingenting at det blir litt gris med fiskepålegget. Vel bekomme!