Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
gulrøtter

Gulrot – en fantastisk råvare!

Gulrot er vår aller mest populære grønnsak. I Norge spiser vi i snitt nesten 8 kg. gulrøtter pr. person i året. Ikke så rart, siden den har uendelig mange bruksmuligheter. Den er godt egnet å dyrke både i kalde og varme strøk, og størstedelen av de gulrøttene vi spiser i Norge er også dyrket her i landet. Gulroten er med andre ord kortreist, så den er ikke bare bra for kroppen, men også for miljøet.

 

Les mer om hvorfor vi bør spise norske råvarer i sesong

Oppskåret gulrot. Foto: frukt.no, Mette Randem

Bra for både kroppen og kloden

Den fantastiske orange fargen kommer fra betakoten, som omdannes til A-vitamin i kroppen. Vitamin A er bra for synet og for huden. Det finnes mange forskjellige typer gulrot – de korte og lange, tykke og slanke, butte og spisse. Gulroten har vært dyrket over hele verden gjennom mange tusen år. Den finnes til og med i andre farger, som sort, lilla, gul og hvit, men det er den orange vi alle kjenner vi skal konsentrere oss om.

gulrøtter-i-ulike-varianter
Gulrot har mange bruksområder. Foto: frukt.no - Marte Garmann

Smak og konsistens

Når barn skal teste nye råvarer og matretter er det ikke bare smak som teller. Farge, lukt, form og ikke minst konsistens er viktig. Rå gulrot er super knaskemat. Den kan spises som den er eller skjæres i staver eller skiver. Litt ekstra stas blir det hvis vi lager en god dipp til. Gulroten kan kokes og den kan moses til pure alene eller sammen med andre rotgrønnsaker. Revet gulrot med litt sitron over er topp til fiskekaken og kan også brukes i bakst, som grove gulrotmuffins.

Ta vare på maten

Gulroten er holdbar hvis den oppbevares riktig. Den trives best i kjøleskapet i originalemballasjen, som hjelper til å holde på fuktigheten, men som slipper ut akkurat nok luft til at gulroten får puste. På spesiallager hos bonden holder den seg i mange måneder, men når den er vekket til opp fra vinterdvalen og har fått lys og luft kan den fort tape seg. Dersom dere har gulrøtter som er blitt litt slappe kan de få et isbad, det hjelper ofte. Ellers er det ikke noe i veien for å lage en suppe eller bakverk med gulrøtter som er litt myke, så lenge de ikke lukter vondt.

Test oppskrift på Jungelens gullsuppe

En grønnsak – mange muligheter

Ble du inspirert til å lage noe med gulrot? Opplysningskontoret for frukt og grønt har oppskrift på gulrotmuffins, matmuffins med grønnsaker og grove rundstykker med gulrot.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Raske og rimelige retter til SFO og AKS

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Mer matglede på Os SFO i Rakkestad

Ukemenyer til sommersesongen

Ukemenyer til vårsesongen

Tips til påskekos på SFO

Top