Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kål er bra for kroppen og kloden

Kål kan brukes i mange ulike matretter. Den er godt egnet å dyrke over hele landet og holder seg frisk lenge hvis den får ligge kjølig. Vi kan derfor dyrke mesteparten av den kålen vi spiser i Norge. Fra et bærekraftperspektiv er det bra å spise mye grønnsaker, og det er et godt valg å velge norske grønnsaker i sesong. Ikke nok med det – kål er både rimelig og næringsrikt, perfekt på SFO/AKS!

Mange typer kål

De fleste ser for seg rødkål og hodekål når de tenker på kål, men kålfamilien består av mange flere forskjellige næringsrike sorter. Grønnkål, svartkål, kinakål, nykål, spisskål, rosenkål, bimi, brokkoli, blomkål, og romanesco er alle varianter av kål. Alle kålsortene fortjener en plass på tallerkenen. Bruksområdet er stort og mange kålsorter egner seg både til baking, steking, fermentering, grilling og koking. Et godt tips er å følge den norske sesongen. 

På senhøsten, før frosten kommer, høstes hodekålen og rosenkålen. Hodekålen er derfor en spesielt egnet grønnsak for SFO/AKS å benytte seg av på senhøsten, og utover vinteren. Den metter godt, er næringsrik, bærekraftig, rimelig og god på smak.

Godt for kroppen

Hodekål og andre typer kål inneholder fytokjemikalier som glukosinolater (gir den bitre smaken når du spiser rå kål), vitamin C og fiber. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora spiller en viktig rolle for et godt immunsystem, og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. I tillegg gir fiber fra kålen en god metthetsfølelse. 

Det mange ikke vet er at det faktisk er mer vitamin C i vanlig norsk hodekål enn i appelsin! Så man skal absolutt ikke undervurdere kålen. 

Utforsk kålen sammen med barna på SFO: Aktivitet – En råvare i fokus – kål 

Kom i gang med bærekraftige matvalgt på SFO

Kål det til på SFO/AKS med disse deilige rettene:

Grønnsaksgryte med eple og hodekål er en enkel og rimelig rett å servere på SFO/AKS. Bruk glutenfri kjøttbuljong dersom noen av barna trenger glutenfritt.

Nasi Goreng – betyr «stekt ris» på indonesisk, og er en kjempegod vegetarisk gryte. Peanøttene kan fint sløyfes om noen har nøtteallergi. Grønnsaksbuljong og japansk soyasaus kan inneholde gluten – det finnes glutenfrie produkter som kan brukes dersom dere trenger å tilrettelegge for dette.

En enkel coleslaw passer perfekt som tilbehør til en rekke retter. Veldig godt til fiskeburgere!

De fleste barn elsker taco – hva med å prøve en enkel kålsalat til tacoen neste gang?

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt – www.frukt.no.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Raske og rimelige retter til SFO og AKS

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Top