Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Smøremåltidet

Det enkle og gode smøremåltidet

Næringsrike måltider på SFO

Barn har et stort behov for riktig næring til en lang dag med lek og læring. Mange barn spiser flere av dagens måltider på SFO. Om vi ser på barnas kosthold i løpet av et år, utgjør SFO-måltidene en stor del av dette. Det er også slik at matvanene våre legges i oppveksten, og derfor er det viktig at barna får gode erfaringer og lærer seg å like den maten som er bra for kroppen og kloden. Det gir SFO en gylden mulighet til å være med og bidra til at barna etablerer gode matvaner for framtiden. 

Det er store variasjoner i hvordan SFO legger opp mattilbudet sitt. Måltidet kan være en medbrakt matpakke eller matservering, ofte i form av varmmat eller et smøremåltid. Mange legger opp til en kombinasjon av disse. Når det serveres mat er det SFO som må sørge for at måltidene er satt sammen på en måte som gir barna den næringen de trenger. I følge Rammeplanen for SFO bør SFO legge vekt på et helsefremmende kosthold og bygge på Helsedirektoratets kostråd, samt legge vekt på bærekraftige matvaner og forbruk. Det trenger likevel ikke å være komplisert.

En god huskeregel er de tre F-ene. Husker dere å inkludere matvarer fra de følgende gruppene i måltidene, så er dere godt på vei: 

  • Frukt, grønt eller bær
  • Fisk eller andre gode proteinkilder, som annen sjømat, egg, erter, bønner, linser, kjøtt, ost o.l.
  • Fullkorn (grovt brød, grove kornprodukter, fullkornsris, fullkornspasta o.l.)

 

Artikkel: Tips til grisefritt fiskepålegg til matpakken.

 

TIPS!
Bruk Brødskalaen for å finne brød som er merket grovt eller ekstra grovt. Og velg matvarer med Nøkkelhullsmerket, de inneholder mer fiber og fullkorn og mindre fett og mettet fett, sukker og salt, sammenlignet med andre matvarer i samme kategori uten Nøkkelhullet.

Nok næring til lek og læring. Foto: Margrethe Vikan Sæbø
Nok næring til lek og læring. Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Smøremåltidet er godt nok

I en hektisk SFO-hverdag kan det være utfordrende å komme opp med retter som både er næringsrike, lette å tilberede og ikke minst – som skal falle i smak hos barna. Det varierer også hvilke fasiliteter og utstyr SFO har tilgjengelig for matlaging. Heldigvis trenger det ikke å være så avansert, og det er ikke nødvendig å servere varmmat hver dag for at barna skal få i seg de næringsstoffene de trenger. Det enkle og gode smøremåltidet kan være mer enn bra nok! 

Utforsk jungelen av ulike råvarer

I et smøremåltid med grovt brød, proteinrikt pålegg, og noe frukt og grønt, kan vi finne alle de viktige byggeklossene barna trenger. Av og til er det også fint å variere den trofaste brødskiven. Da kan grove knekkebrød, rundstykker, fullkornslefser eller lomper være gode alternativer. Det finnes også mye gøy pålegg man kan teste ut, alt fra vegetarpålegg som vegetarisk postei, peanøttsmør og avokado- og kikertmos – til fiskepålegg som makrell i tomat eller kaviar. Husk at frukt, grønt og bær også vil være med på leken! Frukt og grønt gjør matpakken fargerik og fristende, gir en ekstra dimensjon av teksturer og smaker, og gir ikke minst barna viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Du har sikkert hørt om 5 om dagen – og det er litt enklere å få til med noen paprikaringer her og noen eplebåter der.

Her er noen eksempler på enkle og gode smøremåltider:

  • Grovbrødskiver med grønnsaks- eller leverpostei, noen agurkskiver og en pære ved siden av.
  • Knekkebrød med hvitost og kaviar, og eplebåter ved siden av.
  • Grovbrød med kokt egg og tomatskiver, en banan ved siden av.
  • Knekkebrød med makrell i tomat, agurk og gulrot i staver ved siden av.
  • Fullkornswraps med kremost og kalkunskinke, noen paprikastrimler og en plomme ved siden av.
  • Grovbrødskiver med peanøttsmør og noen skiver eple eller banan på, og sukkererter ved siden av.

 

TIPS!
Vil dere prøve å lage deres eget fiskepålegg? Test ut oppskriften på laksepålegg med urter eller spicy tunfiskrøre.

Involver barna i matlagingen. Foto: Margrethe Vikan Sæbø
Involver barna i matlagingen. Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Gjør smøremåltidet lekent og lett

Når smøremåltidet skal serveres er det fint å lage det til som en buffet som er innbydende, fargerik og fristende. Det finnes også mange måter å gjøre smøremåltidet gøyere på, og det kan være en spennende aktivitet for barna å delta i. Når vi tar barna med i matlagingen øker det sannsynligheten for at de tør å smake på flere forskjellige matvarer. Rammeplanen vektlegger at det å lage mat sammen i SFO kan gi barna erfaringer med hvordan de selv kan lage enkle og næringsrike måltider, og hvordan de sammen med andre kan skape trivelige rammer rundt måltidet. 

En gøyal måte å inkludere barna på er å la dem pynte sin egen brødskive med ulike fargerike grønnsaker, frukt, bær, pålegg og nøtter. En smilende brødskive bringer smil til munn for både store og små, og gjør den litt gøyere å spise. Her kan dere gå helt bananas med ulike mønstre, ansikter og figurer. Men det kan være lurt å minne barna på at de også skal spise det de lager til, slik at det ikke blir noe matsvinn. Det er en fin måte å gjøre barna kjent med nye råvarer på.

Matpakkeverksted

Eksperimenter med deres helt eget matpakkeverksted! Matpakkeverkstedet er en fin aktivitet hvor barna kan lære å lage sin egen matpakke, og samtidig oppdage en jungel av ulike pålegg og retter som kanskje blir den nye favoritten i matboksen. Sett frem brød eller andre grove kornprodukter, ulike pålegg og tilbehør som grønnsaker og frukt, og la barna utforske ulike smakskombinasjoner. Her får barna utforske variasjon i maten vi spiser, samtidig som de utfordres til å smake på nye matvarer. 

Les mer om matpakkeverksted her. 

Kaviar og egg
Prøv nye smakskombinasjoner. Foto: Mills

Wrap battle

Alt slags pålegg kan legges i en fullkornslefse eller lompe og rulles ned i magen. I en wrap battle konkurrerer barna om å lage den beste wrap’en med ulike ingredienser de får velge selv blant et utvalg frukt, grønt, fisk og magert kjøttpålegg – og gjerne rester! Sett ut et utvalg av «baser», som kremost, grønnsakspålegg eller pesto, ulike pålegg og grønnsaker og rull sammen. De eldste barna kan også lage en «rap» om wrap’en sin. 

Les mer om wrap battle her.

Bare fantasien setter grenser for hva dere kan finne på. Husk at det er lov til å prøve og feile, så prøv dere frem med et steg av gangen og finn ut hva som fungerer hos dere. Og ikke minst, ha det gøy underveis! 

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Slettaelva SFO i Tromsø har gjort mange lure grep for å styrke fokuset på mat og måltider i SFO de siste årene og det har bidratt til mer matglede og roligere måltider. Etter en brukerundersøkelse i 2021 hvor måltidet fikk dårlig skår, bestemte SFO seg for å gjøre grep og meldte seg på i Matjungelen. ...

Raske og rimelige retter til SFO og AKS

Vi vet det kan være tidkrevende å planlegge for næringsrike og bærekraftige menyer for barn i SFO og barnehage. Derfor har vi gjort jobben med å utvikle et knippe raske og rimelige retter i tråd med kostrådene. Næringsrike og bærekraftige retter til barn All respekt til matansvarlig som skal lage sunn og god mat på ...

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Hvordan redusere godterifokuset rundt Halloweenfeiringen på SFO? Her er tips til både skummel og næringsrik halloweenmat, og morsomme aktiviteter for store og små.

Top