Mange barn gleder seg til påskegodt i feriedagene – og det får de garantert rikelig av hjemme. Så hvorfor ikke la påskekos på SFO bestå av noe helt annet enn sjokolade, godteri, saft og kaker? Det er jo heldigvis på ingen måte sukkermengden som avgjør mengden kos og glede! Her kommer noen idéer til hvordan dere kan gjøre ekstra stas på påskedagene, uten at barna får dobbelt opp med snop.
Tips til påskekos på SFO
Lag mat sammen
På langdager i påsken har man gjerne litt bedre tid og litt færre barn. Det gjør det enklere å planlegge for matlaging sammen med barna. Her er noen forslag til matlagingsaktiviteter som både er gøye og gode.
- Dere kan for eksempel bake disse deilige, grove rundstykkene med gulrot, som barna kan forme som påskeharer eller andre gøyale figurer.
- Hvis dere har lyst på noe ekstra søtt og godt, kan dere lage daddelkuler – hjemmelaget og mer næringsrikt snop! Ha dadler, valnøtter og litt kakaopulver i en foodprocessor, og kjør til en deig. Man kan også mose med gaffel. Tilsett gjerne litt revet appelsinskall for ekstra påskestemning! La barna trille små kuler av deigen, som de kan rulle i f.eks. hakkede nøtter, kokos eller kakao.
- Prøv dere på denne hjemmelagede granolaen, hvor barna kan spesialkomponere sin egen favoritt med de korn, frø og nøtter de selv vil ha.
- Dere kan også utforske Matjungelens store oppskriftsbank, og se om det er noe som frister ekstra mye her!
Påskegul mat
Utfordre hverandre til å finne på flest mulig gule matvarer å servere i løpet av påsken! Her er noen idéer:
- Lag en gul suppe – eller gullsuppe, om du vil!
- Kanskje det går an å ha et brødmåltid med bare gule pålegg? Inkluder gjerne barna i menyplanleggingen. Det kan for eksempel være eggerøre, eggesalat, hummus med gurkemeie for ekstra gul farge, ost med gul paprika på…
- Hva med å lage fruktspyd med bare gule kule frukter på? For eksempel gult eple, banan, honningmelon, physalis, appelsin, klementin… Kanskje dere kan komme på enda flere?
Lag mat på bål
Hvis planen er å lage påskestemning med bål og appelsin, hvorfor ikke bruke bålet til å lage mat på også? Her er noen sikre vinnere rundt bålet:
- Havets skattekiste er en av de store favorittoppskriftene fra Matjungelen, og den passer kjempefint å lage på bål!
- Pinnebrød er alltid både godt og gøy å lage – og denne oppskriften på enkle yoghurtbrød egner seg godt til både pinnebrød over bålet, eller til å stekes på primus.
- Hva med å ha ostesmørbrød-verksted? Gå bananas med forskjellige typer oster, urter, pesto, grønnsaker og annet godt!
- Lag gjerne noe ekstra godt å drikke også, som en god epletoddy med ingefær eller chilikakao som kan fylles på termos og nytes i påskesolen.
Påskekos på SFO: Tenk kreativt!
Kos trenger ikke alltid å henge sammen med mat – det kan også være like koselig å samles rundt et kreativt prosjekt. Her er noen ekstra påskete idéer:
- Blås egg og mal fine påskeegg sammen. Innholdet fra eggene kan brukes til allslags mat, og de er perfekte medhjelpere når vi skal være matreddere! Prøv for eksempel å redde restene av havregrøten gjennom å lage havregrøtlapper, eller dere kan redde tørt brød og lage arme riddere med.
- Det er også mulig å spare på eggeskallene fra andre retter, og bruke dem til å dyrke karse i! Karsefrø spirer enkelt på bomull, så det er bare å vaske og tørke eggeskallene, fylle litt bomull i, drysse over karsefrø, og holde det fuktig. Lær mer om å dyrke både innendørs og utendørs på SFO her.
GOD PÅSKE!