Vintersesongen er her og det begynner å bli mørkt og kaldt ute, men like vel er det faktisk noen norske råvarer som er i sesong nå! Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.
Ukemenyer til vintersesongen
Vinter på menyen hele uka
Selv om det er mørkt og kaldt ute er det faktisk mulig å få tak i norske råvarer om vinteren også. Med kort vei fra jord til bord er det bra for kropp og klode å velge norske råvarer i sesong. Derfor har vi laget forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på råvarer i den norske vintersesongen. Ukemenyene er ment som inspirasjon til måltider i SFO, og kan fint bruke selv om dere ikke har varmmatservering hver dag, slik som vi har i eksempelet her.
Bruker dere råvarer i sesong er det også en ypperlig mulighet til å snakke med barna om hvilke råvarer som er i sesong og hvorfor det er bra. Kanskje er det også en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før som er i sesong?
Hva er i sesong i vintermånedene?
Det er riktig nok ikke like mye som «spretter» opp av bakken på denne tiden, men det er like vel mange norske råvarer tilgjengelig. Mange norske grønnsaker tåler lagring godt, og derfor kan vi ha tilgang på dem hele året. Dette gjelder for eksempel løk, kål, poteter og rotgrønnsaker. Om vinteren får man tak i norsk nepe, potet, beter, grønnkål, kålrabi, pastinakk, sellerirot og gulrot blant annet. Se mer om hva som er i sesong i frukt.no sin sesongkalender her.
Forslag til ukemenyer til vintersesongen
Ukemeny forslag 2
Mandag: Blåskjellsuppe, ja blåskjell er faktisk ofte best nå på vinteren!
Tirsdag: Smøremåltid med gulrot- og kålrotstaver til.
Onsdag: Grove rundstykker med gulrot og pålegg.
Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med staver av rotgrønnsaker og dipp.
Fredag: Indisk potetgryte med norske poteter.
Ukemeny forslag 2
Mandag: Salatbar med grønnsaker og råkost av rotgrønnsaker.
Tirsdag: Matpakke eller smøremåltid med rotgrønnsaker og dipp.
Onsdag: Sjøburger med råkostsalat av gulrøtter og kål.
Torsdag: Grove gulrotlapper.
Fredag: Matjungelens gullsuppe.
Ukemeny forslag 3
Mandag: Havregrøt.
Tirsdag: Harvregrøtlapper med rester av havregrøt.
Onsdag: Grønnsaksgryte med grønnsaker i sesong.
Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med gulrot- og kålrotstaver og dipp.
Fredag: Bidos – en rett som varmer og smaker godt hele sesongen, men den passer kanskje ekstra godt når det nærmer seg samenes nasjonaldag 6. februar!
Lek og lær om mat i sesong
I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan bruke Dypdykk – Mat i sesong for å dykke dypere den i temaet. Der lærer man mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller å dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å starte tidlig på dyrking? Allerede på vinteren er det flere frø som kan forkultiveres inne, slik som chili som liker å bli satt i mørk og lun jord allerede i januar og februar!