Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Gulrotlapper

Ukemenyer til vintersesongen

Vintersesongen er her og det begynner å bli mørkt og kaldt ute, men like vel er det faktisk noen norske råvarer som er i sesong nå! Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong. 

Vinter på menyen hele uka

Selv om det er mørkt og kaldt ute er det faktisk mulig å få tak i norske råvarer om vinteren også. Med kort vei fra jord til bord er det bra for kropp og klode å velge norske råvarer i sesong. Derfor har vi laget forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på råvarer i den norske vintersesongen. Ukemenyene er ment som inspirasjon til måltider i SFO, og kan fint bruke selv om dere ikke har varmmatservering hver dag, slik som vi har i eksempelet her.

Bruker dere råvarer i sesong er det også en ypperlig mulighet til å snakke med barna om hvilke råvarer som er i sesong og hvorfor det er bra. Kanskje er det også en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før som er i sesong? 

Hva er i sesong i vintermånedene?

Det er riktig nok ikke like mye som «spretter» opp av bakken på denne tiden, men det er like vel mange norske råvarer tilgjengelig. Mange norske grønnsaker tåler lagring godt, og derfor kan vi ha tilgang på dem hele året. Dette gjelder for eksempel løk, kål, poteter og  rotgrønnsaker. Om vinteren får man tak i norsk nepe, potet, beter, grønnkål, kålrabi, pastinakk, sellerirot og gulrot blant annet.  Se mer om hva som er i sesong i frukt.no sin sesongkalender her.

Forslag til ukemenyer til vintersesongen

Blåskjellsuppe

Ukemeny forslag 2

Mandag: Blåskjellsuppe, ja blåskjell er faktisk ofte best nå på vinteren!

Tirsdag: Smøremåltid med gulrot- og kålrotstaver til.

Onsdag: Grove rundstykker med gulrot og pålegg.

Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med staver av rotgrønnsaker og dipp.

Fredag: Indisk potetgryte med norske poteter.

Gulrotlapper

Ukemeny forslag 2

Mandag: Salatbar med grønnsaker og råkost av rotgrønnsaker.

Tirsdag: Matpakke eller smøremåltid med rotgrønnsaker og dipp.

Onsdag: Sjøburger med råkostsalat av gulrøtter og kål.

Torsdag: Grove gulrotlapper.

Fredag: Matjungelens gullsuppe.

Smøremåltidet

Ukemeny forslag 3

Mandag: Havregrøt.

Tirsdag: Harvregrøtlapper med rester av havregrøt.

Onsdag: Grønnsaksgryte med grønnsaker i sesong.

Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med gulrot- og kålrotstaver og dipp.

Fredag: Bidos – en rett som varmer og smaker godt hele sesongen, men den passer kanskje ekstra godt når det nærmer seg samenes nasjonaldag 6. februar! 

Lek og lær om mat i sesong

I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan bruke Dypdykk – Mat i sesong for å dykke dypere den i temaet. Der lærer man mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller å dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å starte tidlig på dyrking? Allerede på vinteren er det flere frø som kan forkultiveres inne, slik som chili som liker å bli satt i mørk og lun jord allerede i januar og februar!

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Hvordan redusere godterifokuset rundt Halloweenfeiringen på SFO? Her er tips til både skummel og næringsrik halloweenmat, og morsomme aktiviteter for store og små.

Mer matglede på SFO

Skap plass for mer matglede på SFO! I august er det premiere på den nye Matjungelen-spalten i magasinet SFOnett. Vi er veldig glade for dette samarbeidet med de flinke folkene i Nettverket for SFO. I de kommende utgavene vil du få massevis av inspirasjon og gode tips fra andre SFOer som jobber med Matjungelen. Vi ...

Ukemenyer til sommersesongen

Ahh... endelig er sommersesongen her! Det bugner av digge norske råvarer i naturen og i butikkhyllene. Med kort vei fra jord til bord er det smart å velge norske grønnsaker, frukt og bær i sesong. Og så smaker det ekstra godt! Sommer på menyen hele uka Deilige norske jordbær og bringebær har begynt å dukke ...

Ukemenyer til vårsesongen

Bruk mer av de norske råvarene nå som de spretter opp av bakken! Vårens ukemenyer er full av tips til lokale råvarer og deilig vårstemning til små mager.

Tips til påskekos på SFO

De fleste barn får allerede påskesnop hjemme i løpet av påskeferien. Her er tips hvordan vi kan lage påskekos på SFO uten at barna får dobbelt opp med snop.

Hvordan skape gode generasjonsmøter gjennom mat?

Generasjonsmøter skaper begeistring, fellesskap og læring. Vi har tatt en prat med organisasjonen Livsglede for Eldre om hvordan de bruker Matjungelen i sine aktiviteter.

Ukemenyer for høstsesongen

I høstsesongen er det mange norske råvarer som høstes inn. Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.  Høst på menyen hele uka Norske råvarer i sesong er både fargerike, ferske og fristende. Å velge råvarer som er i sesong ...

Fiskefest på Raudeberg SFO

Mange kvier seg for å lage fisk på SFO, fordi det kanskje kan virke litt vrient når man ikke er vant til det. Men det trenger slettes ikke være vanskelig – bare spør barna på Raudeberg SFO. De vant nemlig en tegnekonkurranse, og ble premiert med besøk fra Matjungelen og en vaskekte sjømatkokk fra Lerøy. ...

Det enkle og gode smøremåltidet

Næringsrike måltider på SFO Barn har et stort behov for riktig næring til en lang dag med lek og læring. Mange barn spiser flere av dagens måltider på SFO. Om vi ser på barnas kosthold i løpet av et år, utgjør SFO-måltidene en stor del av dette. Det er også slik at matvanene våre legges ...

Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen

Hvordan kan SFO bruke Matjungelen som verktøy for å sette fokus på mat og måltidsglede? På Strindheim SFO har de forsynt seg av både aktiviteter, oppskrifter og kurs for personalet. Barna dyrker, lager rundstykker og arrangerer sin helt egen matfestival på SFO! Lær mer om hvordan Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen i denne artikkelen.

Top