Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Gulrotlapper

Ukemenyer til vintersesongen

Vintersesongen er her og det begynner å bli mørkt og kaldt ute, men like vel er det faktisk noen norske råvarer som er i sesong nå! Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong. 

Vinter på menyen hele uka

Selv om det er mørkt og kaldt ute er det faktisk mulig å få tak i norske råvarer om vinteren også. Med kort vei fra jord til bord er det bra for kropp og klode å velge norske råvarer i sesong. Derfor har vi laget forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på råvarer i den norske vintersesongen. Ukemenyene er ment som inspirasjon til måltider i SFO, og kan fint bruke selv om dere ikke har varmmatservering hver dag, slik som vi har i eksempelet her.

Bruker dere råvarer i sesong er det også en ypperlig mulighet til å snakke med barna om hvilke råvarer som er i sesong og hvorfor det er bra. Kanskje er det også en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før som er i sesong? 

Hva er i sesong i vintermånedene?

Det er riktig nok ikke like mye som «spretter» opp av bakken på denne tiden, men det er like vel mange norske råvarer tilgjengelig. Mange norske grønnsaker tåler lagring godt, og derfor kan vi ha tilgang på dem hele året. Dette gjelder for eksempel løk, kål, poteter og  rotgrønnsaker. Om vinteren får man tak i norsk nepe, potet, beter, grønnkål, kålrabi, pastinakk, sellerirot og gulrot blant annet.  Se mer om hva som er i sesong i frukt.no sin sesongkalender her.

Forslag til ukemenyer til vintersesongen

Blåskjellsuppe

Ukemeny forslag 2

Mandag: Blåskjellsuppe, ja blåskjell er faktisk ofte best nå på vinteren!

Tirsdag: Smøremåltid med gulrot- og kålrotstaver til.

Onsdag: Grove rundstykker med gulrot og pålegg.

Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med staver av rotgrønnsaker og dipp.

Fredag: Indisk potetgryte med norske poteter.

Gulrotlapper

Ukemeny forslag 2

Mandag: Salatbar med grønnsaker og råkost av rotgrønnsaker.

Tirsdag: Matpakke eller smøremåltid med rotgrønnsaker og dipp.

Onsdag: Sjøburger med råkostsalat av gulrøtter og kål.

Torsdag: Grove gulrotlapper.

Fredag: Matjungelens gullsuppe.

Smøremåltidet

Ukemeny forslag 3

Mandag: Havregrøt.

Tirsdag: Harvregrøtlapper med rester av havregrøt.

Onsdag: Grønnsaksgryte med grønnsaker i sesong.

Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med gulrot- og kålrotstaver og dipp.

Fredag: Bidos – en rett som varmer og smaker godt hele sesongen, men den passer kanskje ekstra godt når det nærmer seg samenes nasjonaldag 6. februar! 

Lek og lær om mat i sesong

I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan bruke Dypdykk – Mat i sesong for å dykke dypere den i temaet. Der lærer man mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller å dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å starte tidlig på dyrking? Allerede på vinteren er det flere frø som kan forkultiveres inne, slik som chili som liker å bli satt i mørk og lun jord allerede i januar og februar!

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Hvordan skape gode generasjonsmøter gjennom mat?

Generasjonsmøter skaper begeistring, fellesskap og læring. Vi har tatt en prat med organisasjonen Livsglede for Eldre om hvordan de bruker Matjungelen i sine aktiviteter.

Ukemenyer for høstsesongen

I høstsesongen er det mange norske råvarer som høstes inn. Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.  Høst på menyen hele uka Norske råvarer i sesong er både fargerike, ferske og fristende. Å velge råvarer som er i sesong ...

Fiskefest på Raudeberg SFO

Mange kvier seg for å lage fisk på SFO, fordi det kanskje kan virke litt vrient når man ikke er vant til det. Men det trenger slettes ikke være vanskelig – bare spør barna på Raudeberg SFO. De vant nemlig en tegnekonkurranse, og ble premiert med besøk fra Matjungelen og en vaskekte sjømatkokk fra Lerøy. ...

Det enkle og gode smøremåltidet

Næringsrike måltider på SFO Barn har et stort behov for riktig næring til en lang dag med lek og læring. Mange barn spiser flere av dagens måltider på SFO. Om vi ser på barnas kosthold i løpet av et år, utgjør SFO-måltidene en stor del av dette. Det er også slik at matvanene våre legges ...

Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen

Hvordan kan SFO bruke Matjungelen som verktøy for å sette fokus på mat og måltidsglede? På Strindheim SFO har de forsynt seg av både aktiviteter, oppskrifter og kurs for personalet. Barna dyrker, lager rundstykker og arrangerer sin helt egen matfestival på SFO! Lær mer om hvordan Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen i denne artikkelen.

Rekordmange nye SFOer påmeldt i Matjungelen

Mer enn 100 nye SFOer har funnet veien inn i Matjungelen! Matjungelen har jevnlige påmeldingsrunder hvor alle som ønsker å bli en Matjungel-SFO kan melde seg på. I forrige påmeldingsrunde som varte fra 3.mai til 30.mai fikk vi ny rekord i antall påmeldte nye SFOer til aktivitetsprogrammet. Hele 104 nye SFO og AKS skal nå ...

Mills blir ny jungelpartner i Matjungelen!

Matjungelen vokser og har fått med Mills som ny jungelpartner! Nå kan vi virkelig løfte arbeidet med å øke matglede og engasjement for næringsrik og bærekraftig mat blant både barn og voksne. En jungel av mat Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram der barn kan leke og lære om mat som er bra for både kroppen ...

Borge SFO dyrker poteter i bøtte

På Borge SFO har jungelbarna svingt i gang med sitt helt eget dyrkeprosjekt, nemlig poteter i bøtte!
Ikke bare synes barna det var kjempespennende å få være med å dyrke selv, men de har også fulgt potetene hele veien fra jord til bord.

Dykk ned en splitter ny kunnskapsportal for SFO

Nå lanserer Matjungelen en gigantisk snadderpakke av en kunnskapsportal for SFO, med inspirerende og faglig jungelpåfyll. Vi kaller det DYPDYKK – så nå er det bare å dykke ned i dypet og utforske hva som finnes av innhold!

Med mat som verktøy for rammeplanarbeidet

Den nasjonale rammeplanen for SFO er på plass og vi tok en prat med Mona Gjøse Skaaren fra Jåtten SFO og Terje Wiik fra Nettverket for SFO om hvordan vi kan komme i gang innenfor de ressursene vi har.  Webinar om Matjungelen og rammeplanen I webinaret under kan dere høre mer om hvordan Matjungelen kan ...

Top