Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ukemenyer til vårsesongen

Nå er endelig våren her! Det betyr at sesongen for norske friske grønnsaker som agurk og tomat er i sving. Det er  ypperlig å bruke som utgangspunkt for sesongbasert matservering i SFO og AKS. Her er tips til ukemenyer for vårsesongen.

Hva er i sesong i vårmånedene?

Svaret er: ganske mye!

Nå begynner det å spire og gro igjen! Kanskje har det også begynt å dukke opp spiselige vekster i vinduskarmer rundt om på SFO? På denne årstiden er det fortsatt norsk løk, potet og andre rotgrønnsaker på lager – for det er råvarer som tåler lagring veldig godt. I tillegg kommer etter hvert friske grønnsaker som agurk, tomater, nykål, salater, blomkål, asparges og reddik. Det kommer også friske urter i sesong, og de kan jo være morsomme å variere måltider med eller bare smake på for seg selv. Se mer om hva som er i sesong her

Vår på menyen hele uka

Med kort vei fra jord til bord er det smart å velge sesongvarer. Derfor har vi laget forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på norske grønnsaker i vårsesongen. Ukemenyene kan brukes som inspirasjon til måltider i SFO. Bruker man råvarer i sesong er det også en ypperlig mulighet til å snakke med barna om hvilke råvarer som er i sesong og hvorfor det er bra. Kanskje er det også en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før? 

Plukk og miks

Ukemenyene er ment som inspirasjon til måltider i SFO, og kan fint bruke selv om dere ikke har varmmatservering hver dag, slik som vi har i eksempelet her. Det er bare å plukke og mikse til en matplan som passer dere. Alle oppskrifter tilsvarer for øyeblikket 8 voksenporsjoner.

Forslag til ukemenyer til vårsesongen

tunfiskrøre

Ukemeny forslag 1

Mandag: Matpakke eller smøremåltid med sesonggrønnsaker og dipp

Tirsdag: Matmuffins med grønnsaker i sesong

Onsdag: Laks med grønnkål 

Torsdag: Smøremåltid med hjemmelaget spicy tunfiskrøre

Fredag: Tomatsuppe

Indisk daal

Ukemeny forslag 2

Mandag: Lakseburger med salat og agurk

Tirsdag: Grønne bananpannekaker med spinat

Onsdag: Grove rundstykker med gulrot eller rødbete 

Torsdag: Smøremåltid med sesonggrønnsaker og dipp

Fredag: Indisk daal – gryte med blomkål og linser

Ukemenyer

Ukemeny forslag 3

Mandag: Havregrøt

Tirsdag: Havregrøtlapper av havregrøtrester

Onsdag: Omelettmuffins med sesongens tomater

Torsdag: Tomatsuppe

Fredag: Kikertgryte med tomat

Lek og lær om mat i sesong

I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan bruke Dypdykk – Mat i sesong for å dykke dypere den i temaet. Der lærer man mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller å dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å prøve Jungelbingo om sesongvarer?

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

På Vigra SFO har de stort fokus på matlaging og mataktiviteter, og bruker Matjungelen aktivt i hverdagen. Det bidrar til masse matglede for barna. Her er SFO-leder Eirik Solli sine beste tips til andre som vil komme i gang med matlaging på SFO.

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Hvorfor er mange barn kresne, og hvordan kan vi hjelpe barna med å tørre å smake på ny mat? Her har vi samlet noen gode tips til mer matmot rundt matbordet.

Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO

Fisk og sjømat er godt for kroppen og kloden, men hvordan få inn nok fisk og sjømat i smøremåltidet i SFO? Fisk er nemlig ikke bare middagsmat - fisk kan også fint spises som plukkemat, pålegg på skiva, rulles i wraps, eller blandes til en deilig påleggssalat. Bare se her!  Hva har sjømaten og sola ...

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Slettaelva SFO i Tromsø har gjort mange lure grep for å styrke fokuset på mat og måltider i SFO de siste årene og det har bidratt til mer matglede og roligere måltider. Etter en brukerundersøkelse i 2021 hvor måltidet fikk dårlig skår, bestemte SFO seg for å gjøre grep og meldte seg på i Matjungelen. ...

Raske og rimelige retter til SFO og AKS

Vi vet det kan være tidkrevende å planlegge for næringsrike og bærekraftige menyer for barn i SFO og barnehage. Derfor har vi gjort jobben med å utvikle et knippe raske og rimelige retter i tråd med kostrådene. Næringsrike og bærekraftige retter til barn All respekt til matansvarlig som skal lage sunn og god mat på ...

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Hvordan redusere godterifokuset rundt Halloweenfeiringen på SFO? Her er tips til både skummel og næringsrik halloweenmat, og morsomme aktiviteter for store og små.

Mer matglede på Os SFO i Rakkestad

Skap plass for mer matglede på SFO! I august er det premiere på den nye Matjungelen-spalten i magasinet SFOnett. Vi er veldig glade for dette samarbeidet med de flinke folkene i Nettverket for SFO. I de kommende utgavene vil du få massevis av inspirasjon og gode tips fra andre SFOer som jobber med Matjungelen. Vi ...

Ukemenyer til sommersesongen

Ahh... endelig er sommersesongen her! Det bugner av digge norske råvarer i naturen og i butikkhyllene. Med kort vei fra jord til bord er det smart å velge norske grønnsaker, frukt og bær i sesong. Og så smaker det ekstra godt! Sommer på menyen hele uka Deilige norske jordbær og bringebær har begynt å dukke ...

Tips til påskekos på SFO

De fleste barn får allerede påskesnop hjemme i løpet av påskeferien. Her er tips hvordan vi kan lage påskekos på SFO uten at barna får dobbelt opp med snop.

Generasjonsmøter gjennom mat

Generasjonsmøter skaper begeistring, fellesskap og læring. Vi har tatt en prat med organisasjonen Livsglede for Eldre om hvordan de bruker Matjungelen i sine aktiviteter.

Top