Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ukemenyer til vårsesongen

Nå er endelig våren her! Det betyr at sesongen for norske friske grønnsaker som agurk og tomat er i sving. Det er  ypperlig å bruke som utgangspunkt for sesongbasert matservering i SFO og AKS. Her er tips til ukemenyer for vårsesongen.

Hva er i sesong i vårmånedene?

Svaret er: ganske mye!

Nå begynner det å spire og gro igjen! Kanskje har det også begynt å dukke opp spiselige vekster i vinduskarmer rundt om på SFO? På denne årstiden er det fortsatt norsk løk, potet og andre rotgrønnsaker på lager – for det er råvarer som tåler lagring veldig godt. I tillegg kommer etter hvert friske grønnsaker som agurk, tomater, nykål, salater, blomkål, asparges og reddik. Det kommer også friske urter i sesong, og de kan jo være morsomme å variere måltider med eller bare smake på for seg selv. Se mer om hva som er i sesong her

Vår på menyen hele uka

Med kort vei fra jord til bord er det smart å velge sesongvarer. Derfor har vi laget forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på norske grønnsaker i vårsesongen. Ukemenyene kan brukes som inspirasjon til måltider i SFO. Bruker man råvarer i sesong er det også en ypperlig mulighet til å snakke med barna om hvilke råvarer som er i sesong og hvorfor det er bra. Kanskje er det også en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før? 

Plukk og miks

Ukemenyene er ment som inspirasjon til måltider i SFO, og kan fint bruke selv om dere ikke har varmmatservering hver dag, slik som vi har i eksempelet her. Det er bare å plukke og mikse til en matplan som passer dere. Alle oppskrifter tilsvarer for øyeblikket 8 voksenporsjoner.

Forslag til ukemenyer til vårsesongen

tunfiskrøre

Ukemeny forslag 1

Mandag: Matpakke eller smøremåltid med sesonggrønnsaker og dipp

Tirsdag: Matmuffins med grønnsaker i sesong

Onsdag: Laks med grønnkål 

Torsdag: Smøremåltid med hjemmelaget spicy tunfiskrøre

Fredag: Tomatsuppe

Indisk daal

Ukemeny forslag 2

Mandag: Lakseburger med salat og agurk

Tirsdag: Grønne bananpannekaker med spinat

Onsdag: Grove rundstykker med gulrot eller rødbete 

Torsdag: Smøremåltid med sesonggrønnsaker og dipp

Fredag: Indisk daal – gryte med blomkål og linser

Ukemenyer

Ukemeny forslag 3

Mandag: Havregrøt

Tirsdag: Havregrøtlapper av havregrøtrester

Onsdag: Omelettmuffins med sesongens tomater

Torsdag: Tomatsuppe

Fredag: Kikertgryte med tomat

Lek og lær om mat i sesong

I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan bruke Dypdykk – Mat i sesong for å dykke dypere den i temaet. Der lærer man mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller å dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å prøve Jungelbingo om sesongvarer?

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Ukemenyer til sommersesongen

Ahh... endelig er sommersesongen her! Det bugner av digge norske råvarer i naturen og i butikkhyllene. Norske grønnsaker, frukt og bær i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong. Og så smaker det ekstra godt! Sommer på menyen hele uka Endelig er ...

Tips til påskekos på SFO

De fleste barn får allerede påskesnop hjemme i løpet av påskeferien. Her er tips hvordan vi kan lage påskekos på SFO uten at barna får dobbelt opp med snop.

Hvordan skape gode generasjonsmøter gjennom mat?

Generasjonsmøter skaper begeistring, fellesskap og læring. Vi har tatt en prat med organisasjonen Livsglede for Eldre om hvordan de bruker Matjungelen i sine aktiviteter.

Ukemenyer til vintersesongen

Vintersesongen er her og det begynner å bli mørkt og kaldt ute, men like vel er det faktisk noen norske råvarer som er i sesong nå! Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.  Vinter på menyen hele uka Selv ...

Ukemenyer for høstsesongen

I høstsesongen er det mange norske råvarer som høstes inn. Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.  Høst på menyen hele uka Norske råvarer i sesong er både fargerike, ferske og fristende. Å velge råvarer som er i sesong ...

Fiskefest på Raudeberg SFO

Mange kvier seg for å lage fisk på SFO, fordi det kanskje kan virke litt vrient når man ikke er vant til det. Men det trenger slettes ikke være vanskelig – bare spør barna på Raudeberg SFO. De vant nemlig en tegnekonkurranse, og ble premiert med besøk fra Matjungelen og en vaskekte sjømatkokk fra Lerøy. ...

Det enkle og gode smøremåltidet

Næringsrike måltider på SFO Barn har et stort behov for riktig næring til en lang dag med lek og læring. Mange barn spiser flere av dagens måltider på SFO. Om vi ser på barnas kosthold i løpet av et år, utgjør SFO-måltidene en stor del av dette. Det er også slik at matvanene våre legges ...

Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen

Hvordan kan SFO bruke Matjungelen som verktøy for å sette fokus på mat og måltidsglede? På Strindheim SFO har de forsynt seg av både aktiviteter, oppskrifter og kurs for personalet. Barna dyrker, lager rundstykker og arrangerer sin helt egen matfestival på SFO! Lær mer om hvordan Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen i denne artikkelen.

Rekordmange nye SFOer påmeldt i Matjungelen

Mer enn 100 nye SFOer har funnet veien inn i Matjungelen! Matjungelen har jevnlige påmeldingsrunder hvor alle som ønsker å bli en Matjungel-SFO kan melde seg på. I forrige påmeldingsrunde som varte fra 3.mai til 30.mai fikk vi ny rekord i antall påmeldte nye SFOer til aktivitetsprogrammet. Hele 104 nye SFO og AKS skal nå ...

Mills blir ny jungelpartner i Matjungelen!

Matjungelen vokser og har fått med Mills som ny jungelpartner! Nå kan vi virkelig løfte arbeidet med å øke matglede og engasjement for næringsrik og bærekraftig mat blant både barn og voksne. En jungel av mat Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram der barn kan leke og lære om mat som er bra for både kroppen ...

Top