Nå er endelig våren her! Det betyr at sesongen for norske friske grønnsaker som agurk og tomat er i sving. Det er ypperlig å bruke som utgangspunkt for sesongbasert matservering i SFO og AKS. Her er tips til ukemenyer for vårsesongen.
Ukemenyer til vårsesongen
Hva er i sesong i vårmånedene?
Svaret er: ganske mye!
Nå begynner det å spire og gro igjen! Kanskje har det også begynt å dukke opp spiselige vekster i vinduskarmer rundt om på SFO? På denne årstiden er det fortsatt norsk løk, potet og andre rotgrønnsaker på lager – for det er råvarer som tåler lagring veldig godt. I tillegg kommer etter hvert friske grønnsaker som agurk, tomater, nykål, salater, blomkål, asparges og reddik. Det kommer også friske urter i sesong, og de kan jo være morsomme å variere måltider med eller bare smake på for seg selv. Se mer om hva som er i sesong her.
Vår på menyen hele uka
Med kort vei fra jord til bord er det smart å velge sesongvarer. Derfor har vi laget forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på norske grønnsaker i vårsesongen. Ukemenyene kan brukes som inspirasjon til måltider i SFO. Bruker man råvarer i sesong er det også en ypperlig mulighet til å snakke med barna om hvilke råvarer som er i sesong og hvorfor det er bra. Kanskje er det også en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før?
Plukk og miks
Ukemenyene er ment som inspirasjon til måltider i SFO, og kan fint bruke selv om dere ikke har varmmatservering hver dag, slik som vi har i eksempelet her. Det er bare å plukke og mikse til en matplan som passer dere. Alle oppskrifter tilsvarer for øyeblikket 8 voksenporsjoner.
Forslag til ukemenyer til vårsesongen
Ukemeny forslag 1
Mandag: Matpakke eller smøremåltid med sesonggrønnsaker og dipp
Tirsdag: Matmuffins med grønnsaker i sesong
Onsdag: Laks med grønnkål
Torsdag: Smøremåltid med hjemmelaget spicy tunfiskrøre
Fredag: Tomatsuppe
Ukemeny forslag 2
Mandag: Lakseburger med salat og agurk
Tirsdag: Grønne bananpannekaker med spinat
Onsdag: Grove rundstykker med gulrot eller rødbete
Torsdag: Smøremåltid med sesonggrønnsaker og dipp
Fredag: Indisk daal – gryte med blomkål og linser
Ukemeny forslag 3
Mandag: Havregrøt
Tirsdag: Havregrøtlapper av havregrøtrester
Onsdag: Omelettmuffins med sesongens tomater
Torsdag: Tomatsuppe
Fredag: Kikertgryte med tomat
Lek og lær om mat i sesong
I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan bruke Dypdykk – Mat i sesong for å dykke dypere den i temaet. Der lærer man mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller å dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å prøve Jungelbingo om sesongvarer?