Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Fiskekakeburger

Ukemenyer til sommersesongen

Ahh… endelig er sommersesongen her! Det bugner av digge norske råvarer i naturen og i butikkhyllene. Med kort vei fra jord til bord er det smart å velge norske grønnsaker, frukt og bær i sesong. Og så smaker det ekstra godt!

Sommer på menyen hele uka

Deilige norske jordbær og bringebær har begynt å dukke opp i butikker og hager. Kanskje kan dere til og med finne noe å sanke i nabolaget nå?

Her er forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på norske råvarer i sommersesongen. Å forsyne seg av sommersesongens overflod gir også en ypperlig mulighet til å snakke med barna om hvilke råvarer som er i sesong og hvorfor det er bra for kroppen og kloden å spise. Kanskje det også kan være en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før? 

Hva er i sesong i sommermånedene?

Mmmmmm, saftige, knallrøde jordbær, søtsure bringebær, knallblå blåbær i skogbunnen… Norske bær er fantastiske! Men det stopper ikke der, for sommeren er en skikkelig høysesong for norske råvarer. Vi nevner i fleng: Tomater, agurk, rabarbra, makrell, salater, selleri, squash, erter, bønner, moreller… Se enda mer av hva som er i sesong her!

Plukk og miks

Ukemenyene er ment som forslag til måltider i SFO, og kan fint brukes som inspirasjon selv om dere ikke har varmmatservering hver dag. Det er bare å plukke og mikse til en matplan som passer dere. Alle oppskrifter tilsvarer for øyeblikket 8 voksenporsjoner.

Forslag til ukemenyer til sommersesongen

sommersesongen

Ukemeny forslag 1

Mandag: Byggrynsgrøt med friske bær

Tirsdag: Hjemmelagde fiskepinner med sesonggrønnsaker som nykål, gulrot og agurk.

Onsdag: Grønnsaksomelett, for eksempel med squash og tomat.

Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med sesongens frukt og grønt; agurk, salat, reddik, jordbær og bringebær. 

Fredag: Ertesuppe med mynte og torsk

Ukemeny forslag 2

Mandag: Sjøburger med tomat, salat og agurk.

Tirsdag: Kjøleskapsgrøt med friske bær

Onsdag: Tacobolle med grønnsaker i sesong

Torsdag: Smøremåltid med jungelsmoothie til. Kanskje kan barna til og med lage smoothien selv

Fredag: Grønnsakssalat med stangselleri, sukkererter og egg

Ukemeny forslag 3

Mandag: Havregrøt med norske jordbær som topping. Hvis man vil kan man lage sin helt egen Grøtbar!

Tirsdag: Yoghurt med granola og sesongens frukt og bær. 

Onsdag:  Grillspyd med fiskekaker og sesongens grønnsaker, for eksempel squash og paprika.

Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med staver av sesonggrønsaker og dipp

Fredag: Enkel brokkolisalat som tilbehør til fiskekaker eller grillmat kanskje?

Bonusforslag!

Om sommeren kan det være herlig med noe kaldt og godt å kjøle seg ned med! Hva med å lage sine helt egne Bananpops? Det er en gøyal og forfriskende aktivitet, og i tillegg en super måte å bruke opp bananer som begynner å bli brune! 

Om dere har annen frukt som må brukes opp, så er det fruktelig gøyalt å lage sine egne fruktspyd, eller til og med sin egen fruktfest! Det er bra både for kroppen, og kloden! Kanskje dere kan bli inspirert av den rå fruktfesten til Apeltun SFO?

Lek og lær om mat i sesong

I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan dykke ned i kunnskapsportalen vår for å lære mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å prøve en Sanseløype med sesongvarer?

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

7 tips til matmot rundt matbordet

Hvorfor er mange barn kresne, og hvordan kan vi hjelpe barna med å tørre å smake på ny mat? Her har vi samlet noen gode tips til mer matmot rundt matbordet.

Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO

Fisk og sjømat er godt for kroppen og kloden, men hvordan få inn nok fisk og sjømat i smøremåltidet i SFO? Fisk er nemlig ikke bare middagsmat - fisk kan også fint spises som plukkemat, pålegg på skiva, rulles i wraps, eller blandes til en deilig påleggssalat. Bare se her!  Hva har sjømaten og sola ...

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Slettaelva SFO i Tromsø har gjort mange lure grep for å styrke fokuset på mat og måltider i SFO de siste årene og det har bidratt til mer matglede og roligere måltider. Etter en brukerundersøkelse i 2021 hvor måltidet fikk dårlig skår, bestemte SFO seg for å gjøre grep og meldte seg på i Matjungelen. ...

Raske og rimelige retter til SFO og AKS

Vi vet det kan være tidkrevende å planlegge for næringsrike og bærekraftige menyer for barn i SFO og barnehage. Derfor har vi gjort jobben med å utvikle et knippe raske og rimelige retter i tråd med kostrådene. Næringsrike og bærekraftige retter til barn All respekt til matansvarlig som skal lage sunn og god mat på ...

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Hvordan redusere godterifokuset rundt Halloweenfeiringen på SFO? Her er tips til både skummel og næringsrik halloweenmat, og morsomme aktiviteter for store og små.

Mer matglede på Os SFO i Rakkestad

Skap plass for mer matglede på SFO! I august er det premiere på den nye Matjungelen-spalten i magasinet SFOnett. Vi er veldig glade for dette samarbeidet med de flinke folkene i Nettverket for SFO. I de kommende utgavene vil du få massevis av inspirasjon og gode tips fra andre SFOer som jobber med Matjungelen. Vi ...

Ukemenyer til vårsesongen

Bruk mer av de norske råvarene nå som de spretter opp av bakken! Vårens ukemenyer er full av tips til lokale råvarer og deilig vårstemning til små mager.

Tips til påskekos på SFO

De fleste barn får allerede påskesnop hjemme i løpet av påskeferien. Her er tips hvordan vi kan lage påskekos på SFO uten at barna får dobbelt opp med snop.

Hvordan skape gode generasjonsmøter gjennom mat?

Generasjonsmøter skaper begeistring, fellesskap og læring. Vi har tatt en prat med organisasjonen Livsglede for Eldre om hvordan de bruker Matjungelen i sine aktiviteter.

Ukemenyer til vintersesongen

Vintersesongen er her og det begynner å bli mørkt og kaldt ute, men like vel er det faktisk noen norske råvarer som er i sesong nå! Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.  Vinter på menyen hele uka Selv ...

Top