Ahh… endelig er sommersesongen her! Det bugner av digge norske råvarer i naturen og i butikkhyllene. Med kort vei fra jord til bord er det smart å velge norske grønnsaker, frukt og bær i sesong. Og så smaker det ekstra godt!

Ukemenyer til sommersesongen
Sommer på menyen hele uka
Deilige norske jordbær og bringebær har begynt å dukke opp i butikker og hager. Kanskje kan dere til og med finne noe å sanke i nabolaget nå?
Her er forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på norske råvarer i sommersesongen. Å forsyne seg av sommersesongens overflod gir også en ypperlig mulighet til å snakke med barna om hvilke råvarer som er i sesong og hvorfor det er bra for kroppen og kloden å spise. Kanskje det også kan være en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før?
Hva er i sesong i sommermånedene?
Mmmmmm, saftige, knallrøde jordbær, søtsure bringebær, knallblå blåbær i skogbunnen… Norske bær er fantastiske! Men det stopper ikke der, for sommeren er en skikkelig høysesong for norske råvarer. Vi nevner i fleng: Tomater, agurk, rabarbra, makrell, salater, selleri, squash, erter, bønner, moreller… Se enda mer av hva som er i sesong her!
Plukk og miks
Ukemenyene er ment som forslag til måltider i SFO, og kan fint brukes som inspirasjon selv om dere ikke har varmmatservering hver dag. Det er bare å plukke og mikse til en matplan som passer dere. Alle oppskrifter tilsvarer for øyeblikket 8 voksenporsjoner.
Forslag til ukemenyer til sommersesongen

Ukemeny forslag 1
Mandag: Byggrynsgrøt med friske bær
Tirsdag: Hjemmelagde fiskepinner med sesonggrønnsaker som nykål, gulrot og agurk.
Onsdag: Grønnsaksomelett, for eksempel med squash og tomat.
Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med sesongens frukt og grønt; agurk, salat, reddik, jordbær og bringebær.
Fredag: Ertesuppe med mynte og torsk

Ukemeny forslag 2
Mandag: Sjøburger med tomat, salat og agurk.
Tirsdag: Kjøleskapsgrøt med friske bær
Onsdag: Tacobolle med grønnsaker i sesong
Torsdag: Smøremåltid med jungelsmoothie til. Kanskje kan barna til og med lage smoothien selv?

Ukemeny forslag 3
Mandag: Havregrøt med norske jordbær som topping. Hvis man vil kan man lage sin helt egen Grøtbar!
Tirsdag: Yoghurt med granola og sesongens frukt og bær.
Onsdag: Grillspyd med fiskekaker og sesongens grønnsaker, for eksempel squash og paprika.
Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med staver av sesonggrønsaker og dipp
Fredag: Enkel brokkolisalat som tilbehør til fiskekaker eller grillmat kanskje?

Bonusforslag!
Om sommeren kan det være herlig med noe kaldt og godt å kjøle seg ned med! Hva med å lage sine helt egne Bananpops? Det er en gøyal og forfriskende aktivitet, og i tillegg en super måte å bruke opp bananer som begynner å bli brune!
Om dere har annen frukt som må brukes opp, så er det fruktelig gøyalt å lage sine egne fruktspyd, eller til og med sin egen fruktfest! Det er bra både for kroppen, og kloden! Kanskje dere kan bli inspirert av den rå fruktfesten til Apeltun SFO?
Lek og lær om mat i sesong
I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan dykke ned i kunnskapsportalen vår for å lære mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å prøve en Sanseløype med sesongvarer?