Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Fiskekakeburger

Ukemenyer til sommersesongen

Ahh… endelig er sommersesongen her! Det bugner av digge norske råvarer i naturen og i butikkhyllene. Med kort vei fra jord til bord er det smart å velge norske grønnsaker, frukt og bær i sesong. Og så smaker det ekstra godt!

Sommer på menyen hele uka

Deilige norske jordbær og bringebær har begynt å dukke opp i butikker og hager. Kanskje kan dere til og med finne noe å sanke i nabolaget nå?

Her er forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på norske råvarer i sommersesongen. Å forsyne seg av sommersesongens overflod gir også en ypperlig mulighet til å snakke med barna om hvilke råvarer som er i sesong og hvorfor det er bra for kroppen og kloden å spise. Kanskje det også kan være en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før? 

Hva er i sesong i sommermånedene?

Mmmmmm, saftige, knallrøde jordbær, søtsure bringebær, knallblå blåbær i skogbunnen… Norske bær er fantastiske! Men det stopper ikke der, for sommeren er en skikkelig høysesong for norske råvarer. Vi nevner i fleng: Tomater, agurk, rabarbra, makrell, salater, selleri, squash, erter, bønner, moreller… Se enda mer av hva som er i sesong her!

Plukk og miks

Ukemenyene er ment som forslag til måltider i SFO, og kan fint brukes som inspirasjon selv om dere ikke har varmmatservering hver dag. Det er bare å plukke og mikse til en matplan som passer dere. Alle oppskrifter tilsvarer for øyeblikket 8 voksenporsjoner.

Forslag til ukemenyer til sommersesongen

sommersesongen

Ukemeny forslag 1

Mandag: Byggrynsgrøt med friske bær

Tirsdag: Hjemmelagde fiskepinner med sesonggrønnsaker som nykål, gulrot og agurk.

Onsdag: Grønnsaksomelett, for eksempel med squash og tomat.

Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med sesongens frukt og grønt; agurk, salat, reddik, jordbær og bringebær. 

Fredag: Ertesuppe med mynte og torsk

Ukemeny forslag 2

Mandag: Sjøburger med tomat, salat og agurk.

Tirsdag: Kjøleskapsgrøt med friske bær

Onsdag: Tacobolle med grønnsaker i sesong

Torsdag: Smøremåltid med jungelsmoothie til. Kanskje kan barna til og med lage smoothien selv

Fredag: Grønnsakssalat med stangselleri, sukkererter og egg

Ukemeny forslag 3

Mandag: Havregrøt med norske jordbær som topping. Hvis man vil kan man lage sin helt egen Grøtbar!

Tirsdag: Yoghurt med granola og sesongens frukt og bær. 

Onsdag:  Grillspyd med fiskekaker og sesongens grønnsaker, for eksempel squash og paprika.

Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med staver av sesonggrønsaker og dipp

Fredag: Enkel brokkolisalat som tilbehør til fiskekaker eller grillmat kanskje?

Bonusforslag!

Om sommeren kan det være herlig med noe kaldt og godt å kjøle seg ned med! Hva med å lage sine helt egne Bananpops? Det er en gøyal og forfriskende aktivitet, og i tillegg en super måte å bruke opp bananer som begynner å bli brune! 

Om dere har annen frukt som må brukes opp, så er det fruktelig gøyalt å lage sine egne fruktspyd, eller til og med sin egen fruktfest! Det er bra både for kroppen, og kloden! Kanskje dere kan bli inspirert av den rå fruktfesten til Apeltun SFO?

Lek og lær om mat i sesong

I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan dykke ned i kunnskapsportalen vår for å lære mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å prøve en Sanseløype med sesongvarer?

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Hvordan redusere godterifokuset rundt Halloweenfeiringen på SFO? Her er tips til både skummel og næringsrik halloweenmat, og morsomme aktiviteter for store og små.

Mer matglede på SFO

Skap plass for mer matglede på SFO! I august er det premiere på den nye Matjungelen-spalten i magasinet SFOnett. Vi er veldig glade for dette samarbeidet med de flinke folkene i Nettverket for SFO. I de kommende utgavene vil du få massevis av inspirasjon og gode tips fra andre SFOer som jobber med Matjungelen. Vi ...

Ukemenyer til vårsesongen

Bruk mer av de norske råvarene nå som de spretter opp av bakken! Vårens ukemenyer er full av tips til lokale råvarer og deilig vårstemning til små mager.

Tips til påskekos på SFO

De fleste barn får allerede påskesnop hjemme i løpet av påskeferien. Her er tips hvordan vi kan lage påskekos på SFO uten at barna får dobbelt opp med snop.

Hvordan skape gode generasjonsmøter gjennom mat?

Generasjonsmøter skaper begeistring, fellesskap og læring. Vi har tatt en prat med organisasjonen Livsglede for Eldre om hvordan de bruker Matjungelen i sine aktiviteter.

Ukemenyer til vintersesongen

Vintersesongen er her og det begynner å bli mørkt og kaldt ute, men like vel er det faktisk noen norske råvarer som er i sesong nå! Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.  Vinter på menyen hele uka Selv ...

Ukemenyer for høstsesongen

I høstsesongen er det mange norske råvarer som høstes inn. Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.  Høst på menyen hele uka Norske råvarer i sesong er både fargerike, ferske og fristende. Å velge råvarer som er i sesong ...

Fiskefest på Raudeberg SFO

Mange kvier seg for å lage fisk på SFO, fordi det kanskje kan virke litt vrient når man ikke er vant til det. Men det trenger slettes ikke være vanskelig – bare spør barna på Raudeberg SFO. De vant nemlig en tegnekonkurranse, og ble premiert med besøk fra Matjungelen og en vaskekte sjømatkokk fra Lerøy. ...

Det enkle og gode smøremåltidet

Næringsrike måltider på SFO Barn har et stort behov for riktig næring til en lang dag med lek og læring. Mange barn spiser flere av dagens måltider på SFO. Om vi ser på barnas kosthold i løpet av et år, utgjør SFO-måltidene en stor del av dette. Det er også slik at matvanene våre legges ...

Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen

Hvordan kan SFO bruke Matjungelen som verktøy for å sette fokus på mat og måltidsglede? På Strindheim SFO har de forsynt seg av både aktiviteter, oppskrifter og kurs for personalet. Barna dyrker, lager rundstykker og arrangerer sin helt egen matfestival på SFO! Lær mer om hvordan Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen i denne artikkelen.

Top