I høstsesongen er det mange norske råvarer som høstes inn. Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.
Ukemenyer for høstsesongen
Høst på menyen hele uka
Norske råvarer i sesong er både fargerike, ferske og fristende. Å velge råvarer som er i sesong der vi bor gir oss et variert og bærekraftig kosthold. Det er nemlig ofte bedre for miljøet om vi kan unngå transport av mat over store avstander. Nå om høsten bugner det av norske råvarer i sesong! Derfor har vi laget forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på norske grønnsaker i høstsesongen. Ukemenyene kan brukes som inspirasjon til måltider i SFO. Kanskje er mat i sesong også en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før?
Hva er i sesong i høstmånedene?
Epler og pærer de henger på trærne og… NÅ er de modne!
På denne årstiden kommer får man fortsatt norske agurker, tomater, sukkererter og friske urter. I tillegg kommer en rekke varer som har lang lagringstid og som man kan lagre til andre tider på året – men på høsten er de altså helt fersk. Det gjelder grønnsaker som løk og rotgrønnsaker. På høsten kan man altså få fersk og kortreist potet, løk, nepe, brokkoli, blomkål, gulrøtter, purreløk og mer. Og man kan selvsagt ikke glemme de norske eplene og pærene! Se mer om hva som er i sesong Her.
Forslag til ukemenyer i høstsesongen
Ukemeny forslag 1
Mandag: Høstgryte med rotgrønnsaker og bygg
Tirsdag: Matpakke eller smøremåltid med sesonggrønnsaker
Onsdag: Omelettmuffins med sesongens tomater
Torsdag: Grove gulrotlapper
Fredag: Matjungelens gullsuppe
Ukemeny forslag 2
Mandag: Fiskekakespyd med sesonggrønnsaker
Tirsdag: Matpakke eller smøremåltid med ekstra sesonggrønnsaker og dipp
Onsdag: Eplehorn
Torsdag: Klin kokkos gresskarsuppe
Fredag: Indisk potetgryte med norske poteter
Ukemeny forslag 3
Mandag: Havregrøt
Tirsdag: Smøremåltid med hjemmelaget laksepålegg med friske urter
Onsdag: Matmuffins med grønnsaker i sesong
Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med sesonggrønsaker til
Fredag: Fiskesuppe med sesongens purre, gulrøtter og fennikel
Lek og lær om mat i sesong
I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan bruke Dypdykk – Mat i sesong for å dykke dypere den i temaet. Der lærer man mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller å dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å prøve Epleforskning med høstens epler?