Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Høstgryte

Ukemenyer for høstsesongen

I høstsesongen er det mange norske råvarer som høstes inn. Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong. 

Høst på menyen hele uka

Norske råvarer i sesong er både fargerike, ferske og fristende. Å velge råvarer som er i sesong der vi bor gir oss et variert og bærekraftig kosthold. Det er nemlig ofte bedre for miljøet om vi kan unngå transport av mat over store avstander. Nå om høsten bugner det av norske råvarer i sesong! Derfor har vi laget forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på norske grønnsaker i høstsesongen. Ukemenyene kan brukes som inspirasjon til måltider i SFO. Kanskje er mat i sesong også en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før?

Hva er i sesong i høstmånedene?

Epler og pærer de henger på trærne og… NÅ er de modne!

På denne årstiden kommer får man fortsatt norske agurker, tomater, sukkererter og friske urter. I tillegg kommer en rekke varer som har lang lagringstid og som man kan lagre til andre tider på året – men på høsten er de altså helt fersk. Det gjelder grønnsaker som løk og rotgrønnsaker. På høsten kan man altså få fersk og kortreist potet, løk, nepe, brokkoli, blomkål, gulrøtter, purreløk og mer. Og man kan selvsagt ikke glemme de norske eplene og pærene!  Se mer om hva som er i sesong Her

Forslag til ukemenyer i høstsesongen

Eplehorn

Ukemeny forslag 1

Mandag: Høstgryte med rotgrønnsaker og bygg

Tirsdag: Matpakke eller smøremåltid med sesonggrønnsaker 

Onsdag: Omelettmuffins med sesongens tomater

Torsdag: Grove gulrotlapper

Fredag: Matjungelens gullsuppe

ukemenyer høst

Ukemeny forslag 2

Mandag: Fiskekakespyd med sesonggrønnsaker

Tirsdag: Matpakke eller smøremåltid med ekstra sesonggrønnsaker og dipp

Onsdag: Eplehorn

Torsdag: Klin kokkos gresskarsuppe

Fredag: Indisk potetgryte med norske poteter

Ukemenyer

Ukemeny forslag 3

Mandag: Havregrøt

Tirsdag: Smøremåltid med hjemmelaget laksepålegg med friske urter

Onsdag:  Matmuffins med grønnsaker i sesong

Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med sesonggrønsaker til

Fredag: Fiskesuppe med sesongens purre, gulrøtter og fennikel 

Lek og lær om mat i sesong

I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan bruke Dypdykk – Mat i sesong for å dykke dypere den i temaet. Der lærer man mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller å dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å prøve Epleforskning med høstens epler?

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Nye oppskrifter til SFO og AKS er servert!

Vi gjentar suksessen og gir dere enda flere oppskrifter til SFO og AKS. De er både raske, rimelige, i tråd med kostråd og kan lages til mange, på lite budsjett, med norske råvarer i sesong. Og, ikke minst: De smaker skikkelig godt. Næringsrike og bærekraftige oppskrifter til SFO og AKS All respekt til matansvarlig som ...

Mangfold og matglede på Låby SFO i Halden

Låby SFO i Halden har blitt en stor SFO med barn fra mange ulike nasjoner. Tidligere i år valgte de å sette fokus på mangfold som eget tema. Da de inviterte til en kurvfest hvor foresatte tok med en matrett fra eget hjemland, skapte det masse stolthet og matmot hos barna. Matglede og måltidslogistikk i ...

Mestring og glede med matlaging på Vigra SFO

På Vigra SFO har de stort fokus på matlaging og mataktiviteter, og bruker Matjungelen aktivt i hverdagen. Det bidrar til masse matglede for barna. Her er SFO-leder Eirik Solli sine beste tips til andre som vil komme i gang med matlaging på SFO.

7 tips til mer matmot rundt matbordet på SFO

Hvorfor er mange barn kresne, og hvordan kan vi hjelpe barna med å tørre å smake på ny mat? Her har vi samlet noen gode tips til mer matmot rundt matbordet.

Fisk og sjømat i smøremåltidet på SFO

Fisk og sjømat er godt for kroppen og kloden, men hvordan få inn nok fisk og sjømat i smøremåltidet i SFO? Fisk er nemlig ikke bare middagsmat - fisk kan også fint spises som plukkemat, pålegg på skiva, rulles i wraps, eller blandes til en deilig påleggssalat. Bare se her!  Hva har sjømaten og sola ...

Bedre måltider på Slettaelva SFO i Tromsø

Slettaelva SFO i Tromsø har gjort mange lure grep for å styrke fokuset på mat og måltider i SFO de siste årene og det har bidratt til mer matglede og roligere måltider. Etter en brukerundersøkelse i 2021 hvor måltidet fikk dårlig skår, bestemte SFO seg for å gjøre grep og meldte seg på i Matjungelen. ...

Raske og rimelige retter til SFO og AKS

Vi vet det kan være tidkrevende å planlegge for næringsrike og bærekraftige menyer for barn i SFO og barnehage. Derfor har vi gjort jobben med å utvikle et knippe raske og rimelige retter i tråd med kostrådene. Næringsrike og bærekraftige retter til barn All respekt til matansvarlig som skal lage sunn og god mat på ...

Tips til sunnere Halloweenfeiring på SFO

Hvordan redusere godterifokuset rundt Halloweenfeiringen på SFO? Her er tips til både skummel og næringsrik halloweenmat, og morsomme aktiviteter for store og små.

Mer matglede på Os SFO i Rakkestad

Skap plass for mer matglede på SFO! I august er det premiere på den nye Matjungelen-spalten i magasinet SFOnett. Vi er veldig glade for dette samarbeidet med de flinke folkene i Nettverket for SFO. I de kommende utgavene vil du få massevis av inspirasjon og gode tips fra andre SFOer som jobber med Matjungelen. Vi ...

Ukemenyer til sommersesongen

Ahh... endelig er sommersesongen her! Det bugner av digge norske råvarer i naturen og i butikkhyllene. Med kort vei fra jord til bord er det smart å velge norske grønnsaker, frukt og bær i sesong. Og så smaker det ekstra godt! Sommer på menyen hele uka Deilige norske jordbær og bringebær har begynt å dukke ...

Top