Søk i Matjungelen SFO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Høstgryte

Ukemenyer for høstsesongen

I høstsesongen er det mange norske råvarer som høstes inn. Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong. 

Høst på menyen hele uka

Norske råvarer i sesong er både fargerike, ferske og fristende. Å velge råvarer som er i sesong der vi bor gir oss et variert og bærekraftig kosthold. Det er nemlig ofte bedre for miljøet om vi kan unngå transport av mat over store avstander. Nå om høsten bugner det av norske råvarer i sesong! Derfor har vi laget forslag til tre ukemenyer for SFO med fokus på norske grønnsaker i høstsesongen. Ukemenyene kan brukes som inspirasjon til måltider i SFO. Kanskje er mat i sesong også en god anledning til å smake på noe man aldri har smakt før?

Hva er i sesong i høstmånedene?

Epler og pærer de henger på trærne og… NÅ er de modne!

På denne årstiden kommer får man fortsatt norske agurker, tomater, sukkererter og friske urter. I tillegg kommer en rekke varer som har lang lagringstid og som man kan lagre til andre tider på året – men på høsten er de altså helt fersk. Det gjelder grønnsaker som løk og rotgrønnsaker. På høsten kan man altså få fersk og kortreist potet, løk, nepe, brokkoli, blomkål, gulrøtter, purreløk og mer. Og man kan selvsagt ikke glemme de norske eplene og pærene!  Se mer om hva som er i sesong Her

Forslag til ukemenyer i høstsesongen

Eplehorn

Ukemeny forslag 1

Mandag: Høstgryte med rotgrønnsaker og bygg

Tirsdag: Matpakke eller smøremåltid med sesonggrønnsaker 

Onsdag: Omelettmuffins med sesongens tomater

Torsdag: Grove gulrotlapper

Fredag: Matjungelens gullsuppe

ukemenyer høst

Ukemeny forslag 2

Mandag: Fiskekakespyd med sesonggrønnsaker

Tirsdag: Matpakke eller smøremåltid med ekstra sesonggrønnsaker og dipp

Onsdag: Eplehorn

Torsdag: Klin kokkos gresskarsuppe

Fredag: Indisk potetgryte med norske poteter

Ukemenyer

Ukemeny forslag 3

Mandag: Havregrøt

Tirsdag: Smøremåltid med hjemmelaget laksepålegg med friske urter

Onsdag:  Matmuffins med grønnsaker i sesong

Torsdag: Matpakke eller smøremåltid med sesonggrønsaker til

Fredag: Fiskesuppe med sesongens purre, gulrøtter og fennikel 

Lek og lær om mat i sesong

I Matjungelen finnes det flere aktiviteter og ressurser hvor både barn og voksne kan lære mer om mat i sesong. De voksne kan bruke Dypdykk – Mat i sesong for å dykke dypere den i temaet. Der lærer man mer om hvorfor det kan være både rimelig, smakfullt, bærekraftig og næringsrikt å velge norske matvarer når de er i sesong. Man kan velge dypdykk på 15 minutter eller å dykke enda dypere med et dypdykk på én time. Og for barna er det selvsagt også mange gøyale og lærerike aktiviteter også – hva med å prøve Epleforskning med høstens epler?

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Ukemenyer til sommersesongen

Ahh... endelig er sommersesongen her! Det bugner av digge norske råvarer i naturen og i butikkhyllene. Norske grønnsaker, frukt og bær i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong. Og så smaker det ekstra godt! Sommer på menyen hele uka Endelig er ...

Ukemenyer til vårsesongen

Bruk mer av de norske råvarene nå som de spretter opp av bakken! Vårens ukemenyer er full av tips til lokale råvarer og deilig vårstemning til små mager.

Tips til påskekos på SFO

De fleste barn får allerede påskesnop hjemme i løpet av påskeferien. Her er tips hvordan vi kan lage påskekos på SFO uten at barna får dobbelt opp med snop.

Hvordan skape gode generasjonsmøter gjennom mat?

Generasjonsmøter skaper begeistring, fellesskap og læring. Vi har tatt en prat med organisasjonen Livsglede for Eldre om hvordan de bruker Matjungelen i sine aktiviteter.

Ukemenyer til vintersesongen

Vintersesongen er her og det begynner å bli mørkt og kaldt ute, men like vel er det faktisk noen norske råvarer som er i sesong nå! Norske grønnsaker i sesong har kort vei fra jord til bord, noe som gjør at det er bærekraftig å spise matvarer i sesong.  Vinter på menyen hele uka Selv ...

Fiskefest på Raudeberg SFO

Mange kvier seg for å lage fisk på SFO, fordi det kanskje kan virke litt vrient når man ikke er vant til det. Men det trenger slettes ikke være vanskelig – bare spør barna på Raudeberg SFO. De vant nemlig en tegnekonkurranse, og ble premiert med besøk fra Matjungelen og en vaskekte sjømatkokk fra Lerøy. ...

Det enkle og gode smøremåltidet

Næringsrike måltider på SFO Barn har et stort behov for riktig næring til en lang dag med lek og læring. Mange barn spiser flere av dagens måltider på SFO. Om vi ser på barnas kosthold i løpet av et år, utgjør SFO-måltidene en stor del av dette. Det er også slik at matvanene våre legges ...

Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen

Hvordan kan SFO bruke Matjungelen som verktøy for å sette fokus på mat og måltidsglede? På Strindheim SFO har de forsynt seg av både aktiviteter, oppskrifter og kurs for personalet. Barna dyrker, lager rundstykker og arrangerer sin helt egen matfestival på SFO! Lær mer om hvordan Strindheim SFO baker Matjungelen inn i hverdagen i denne artikkelen.

Rekordmange nye SFOer påmeldt i Matjungelen

Mer enn 100 nye SFOer har funnet veien inn i Matjungelen! Matjungelen har jevnlige påmeldingsrunder hvor alle som ønsker å bli en Matjungel-SFO kan melde seg på. I forrige påmeldingsrunde som varte fra 3.mai til 30.mai fikk vi ny rekord i antall påmeldte nye SFOer til aktivitetsprogrammet. Hele 104 nye SFO og AKS skal nå ...

Mills blir ny jungelpartner i Matjungelen!

Matjungelen vokser og har fått med Mills som ny jungelpartner! Nå kan vi virkelig løfte arbeidet med å øke matglede og engasjement for næringsrik og bærekraftig mat blant både barn og voksne. En jungel av mat Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram der barn kan leke og lære om mat som er bra for både kroppen ...

Top